آموزش واردات کالا
واردات کالا یکی از ارکان اصلی تجارت بینالملل به شمار میرود و بسیاری از کشورها برای تامین نیاز بازار داخلی خود، مجبورند از تولیدکنندگان برتر هر حوزهای به واردات کالای موردنظر بپردازند.
واردات کالا چیست؟
واردات کالا فرآیندی پیچیده و چندجانبه است که شامل انتقال کالا از یک کشور (کشور مبدا) به کشور دیگر (کشور مقصد) با هدف عرضه در بازار داخلی کشور مقصد میشود. البته به نحوی که منشأ گمرکی آن کالاها، خارج از آن کشور باشد.
این فرآیند مراحل مختلفی از جمله یافتن تامینکننده مناسب، عقد قرارداد، حمل و نقل، ترخیص کالا از گمرک، پرداخت عوارض و مالیات و توزیع کالا در بازار داخلی را داراست.
مراحل واردات کالا چیست؟
حتما هر تاجری که قصد ورود به این عرصه را دارد، از خود میپرسد که چگونه واردات انجام دهیم؟ قاعدتا واردات کالا مراحلی دارد و هر تاجر و بازرگانی بایستی قدم به قدم این مراحل را انجام دهد. در ادامه مطلب قصد داریم به صورت مرحله به مرحله نحوه واردات و ترخیص کالا را توضیح دهیم.
1. اخذ کارت بازرگانی از مهم ترین مراحل واردات کالا
فرض کنید که قصد واردات کالا از چین دارید. اولین مرحله برای واردات، اخذ کارت بازرگانی است. اگر جز افرادی هستید که به تازگی اقدام به واردات کالا نمودهاید لازم است برای دریافت کارت بازرگانی به سازمانهای مربوطه مراجعه کرده و مراحل لازم برای دریافت آن را سپری کنید.
2. انتخاب حوزه فعالیت
پس از دریافت کارت بازرگانی لازم است حوزه فعالیت خود را برای واردات کالا تعیین کنید. بسیاری از تجار تنها با یک کشور همکاری میکنند، به طور مثال تنها واردات کالا از دبی دارند. اما برخی از دیگر تجار برای واردات کالا با کشورهای مختلفی همکاری داشته و کالاهای خود را از کشورهای گوناگونی وارد میکنند. توصیه میکنیم پیش از آغاز فعالیتهای تجاری خود، زمینه فعالیت خود را تعیین نمایید.
3. انتخاب کالا و تامینکننده
پس از آنکه حوزه فعالیت خود را مشخص کردید لازم است کالای مورد نظر برای واردات را تعیین کنید و با تامینکنندگان گوناگون وارد مذاکره شوید. هنگام انتخاب کالا و تامینکننده توصیه میکنیم تا حدودی بر روی زبان، فرهنگ و قوانین و مقررات واردات و صادرات کشوری که قصد تجارت با آن را دارید تسلط داشته باشید. برای مثال خرید از سایت علی بابا یکی از روشهای رایج و مطمئن برای تامین کالا جهت واردات از چین است.
4. درخواست ارسال پیش فاکتور یا پروفرما
پس از انتخاب تامینکننده و کالای وارداتی، لازم است برای ثبت سفارش و سایر مراحل واردات کالا از فروشنده بخواهید تا پیش فاکتور یا پروفرما را برایتان ارسال کند و در آن مشخصات کامل کالا را ذکر نماید.
5. ثبت سفارش
برای انجام مراحل ثبت سفارش برای واردات کالا لازم است به سامانه ثبت سفارش وزارت صمت مراجعه کرده و در این سامانه درخواست واردات کالا ثبت نمایید. توجه داشته باشید که مطابق قانون برای واردات برخی از کالاها، ممنوعیتهایی وجود دارد بنابراین برای جلوگیری از بروز مشکل، توصیه میکنیم پیش از خرید کالا از کارشناسان وزارت صمت این موضوع را پیگیری نمایید.
6. حمل و نقل از دیگر مراحل واردات کالا
حملونقل کالا از مهمترین مراحل واردات کالا است. برای حملونقل بین المللی روشهای گوناگونی وجود دارد و شما میتوانید با توجه به اهداف خود یکی از روشهای حمل دریایی، هوایی، جادهای و ریلی را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که حملونقل بینالمللی امری تخصصی است. در صورتی که از دانش کافی در این زمینه برخوردار نیستید توصیه میکنیم مراحل حمل را به یک شرکت معتبر و مطمئن واگذار کنید.
8. ترخیص کالا از گمرک
بعد از انجام مراحل فوق، نوبت به ترخیص کالا از گمرک میرسد. ترخیص کالا از گمرک امری پیچیده و تخصصی است و مستلزم آشنایی با قوانین گمرکی و ارائه مدارک ترخیص به گمرک است. ثبت اطلاعات و اظهار کالا در سامانه epl، احراز هویت، کنترل کالا و تعیین مسیر گمرکی، اخذ مجوزهای لازم، پرداخت هزینه ترخیص کالا، بارگیری و خروج کالا از گمرک برخی از مهمترین مراحلی است که برای ترخیص لازم است انجام دهید.
انجام اشتباه هر یک از این مراحل میتواند مشکلات بسیاری را برای شما عزیزان به همراه داشته باشد و باعث افزایش هزینههای ترخیص گردد، بنابراین بهتر است برای ترخیص سریع و به موقع از ترخیص کار حرفهای کمک بگیرید و مراحل ترخیص را به این افراد یا شرکتهای فعال در این زمینه واگذار کنید.
قوانین گمرکی واردات کالا
آشنایی با قوانین واردات کالا یکی از موضوعات مهمی است که برای داشتن واردات موفق باید با آن آشنا بود. همانطور که اشاره شد واردات کالا یکی از نیازهای مهم جوامع و دولتهاست و دولتها با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی خود قوانین و مقررات گوناگونی را برای این کار وضع کردهاند. بنابراین هر تاجر و بازرگانی بایستی علاوه بر آشنایی با مراحل واردات کالا برای به حداقل رساندن مشکلات، شناخت کاملی از قوانین واردات کالا در کشور مبدا و مقصد داشته باشد.
در ادامه مطلب به چند قانون مهم و ضروری در رابطه با واردات کالا آشنا میشویم. موارد ذکر شده در این بخش برخی از مهمترین قوانین واردات و صادرات کالا است که هر تاجر و بازرگانی باید نسبت به آن آشنایی کامل داشته باشد.
1. قانون و مقررات واردات و صادرات
این قانون در 24 ماده تدوین شده است. اصلیترین قوانین تجارت در این بخش به تصویب رسیده است و به بیان کلیات قوانین تجاری و خط قرمزهای آن میپردازد.
2. آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات
این آیین نامه در سال 1373 تصویب شده و در ادامه قانون مقررات واردات و صادرات است. این آیین نامه دارای 46 ماده بوده و نکات کاملی را در زمینه واردات بیان میکند.
3. قانون و آیین نامه امور گمرکی
این قانون در سال 1390 توسط مجلس تصویب شده و در آن نکات و فرایندهای ترخیص و گمرک اشاره شده است.
4. کتاب مقررات صادرات و واردات
این کتاب، نکات کاملی را در زمینه واردات کالا و تعرفههای آن بیان میکند. این کتاب هر ساله باتوجه به قوانین کشور توسط سازمان توسعه تجارت بروزرسانی میشود.
5. بخشنامههای اجرایی
مطالعه بخشنامههای اجرایی شما را با جزئیترین و بروزترین قوانین واردات و صادرات آشنا میکند. برای آشنایی بیشتر با بخشنامهها به طور مرتب اخبار و اطلاعات را بررسی کنید.
کالاهای ممنوعه وارداتی کدامند؟
شناخت کالاهای ممنوعه وارداتی یکی از دیگر موضوعات مهمی است که هنگام واردات کالا باید مورد توجه قرار گیرد. در ماده 122 قانون امور گمرکی کشور به طور کامل لیست کالاهای ممنوعه وارداتی ذکر شده است، بنابراین توصیه میکنیم حتما این ماده را بخوانید و اقلام ممنوعه را بررسی کنید.
همچنین در نظر داشته باشید که در ابتدای هر سال، لیستی از کالاهای ممنوعه وارداتی منتشر میشود و اقلام ممنوعه وارداتی را به دو گروه طبقه میکند. گروه کالایی 4 که مربوط به کالاهای لوکس تولید داخل و مشابه است که واردات آنها توسط سران دولت ممنوع شده است و گروه کالایی 27 که مربوط به کالاهایی است که طبق مصوبه وزارت صنعت، معدن و تجارت واردات آنها ممنوع است.
هزینه های واردات کالا
قطعاً برای موفقیت در تجارت واردکنندگان باید برآوردی از هزینههای واردات داشته باشند و بررسی کنند که برای واردات چه مقدار سرمایه نیاز دارند. باتوجهبه شرایط اقتصادی در سراسر جهان نمیتوان عدد مشخصی را بهعنوان هزینه واردات در نظر گرفت. بهطورکلی هزینههای واردات کالا شامل عوامل گوناگونی است. این موارد عبارتاند از:
هزینه سفر: این هزینه زمانی در نظر گرفته میشود که بخواهید برای خرید کالا به کشور موردنظرتان سفر کنید. در این صورت باید مواردی از قبیل هزینه بلیت، هزینه خوردوخوراک، هزینه اقامت و هزینه رفتوآمد را در نظر بگیرید.
هزینه خرید کالا: هزینه خرید کالا یکی از اصلیترین هزینههای واردات است. این هزینه باتوجهبه نوع و تعداد کالا، کیفیت، برند و غیره متفاوت خواهد بود.
هزینه ثبت سفارش و دریافت مجوزها: این هزینه شامل هزینههایی است که بابت صدور مجوز و ثبت سفارش باید پرداخت کنید.
هزینه حمل و نقل بین المللی: یکی از مهمترین هزینههای واردات کالا است. بهطورکلی حمل بار بینالمللی به یکی از سه روش دریایی، هوایی و زمینی صورت میگیرد که هزینه حمل در هر یک از روشها متفاوت خواهد بود.
مالیات و عوارض گمرکی: مالیات واردات کالا بهعنوان درصدی از ارزش کالای وارداتی محاسبه شده و یکی از درآمدهای دولت محسوب میشود. عوارض گمرکی نوعی مالیات غیرمستقیم است که هنگام ورود کالا به کشور باید پرداخت کنید. دولت با درنظرگرفتن سیاستهای اقتصادی و سیاسی کشورها این عوارض را تعیین میکند.
سود بازرگانی: بخشی از حقوق ورودی گمرک است که باید پیش از ترخیص کالا از گمرک آن را پرداخت کنید. برای سود بازرگانی نمیتوان عدد مشخصی تعیین نمود چرا که نرخ این سود سالانه از سوی دولت تغییر خواهد کرد.
سایر هزینههای واردات کالا: هزینه بارگیری و تخلیه بار، هزینه بیمه محموله و هزینه انبارداری از جمله دیگر هزینههایی است که برای واردات باید پرداخت کنید. البته هزینه انبارداری ثابت نبوده و در شرایطی خاص ممکن است نیاز به پرداخت آن داشته باشید.
مدارک موردنیاز برای واردات کالا
شناخت مدارک و اسناد واردات یکی از دیگر موضوعات مهمی است که تجار و بازرگانان پیش از آغاز مراحل واردات باید با آن آشنا باشند. بهطورکلی واردات قانونی کالا مستلزم ارائه اسناد و مدارکی است که در ادامه با این مدارک آشنا میشویم:
- کارت بازرگانی
- فاکتور و پیشفاکتور
- پکینگ لیست
- بارنامه
- قبض انبار
- پروانه سبز گمرکی
- گواهی مبدأ
- اظهارنامه گمرکی
در نظر داشته باشید که دریافت این مدارک ممکن است پروسهای زمانبر باشد؛ بنابراین حتماً تا جای ممکن پیش از ورود کالا به اماکن گمرکی نسبت به دریافت اسناد و مدارک اقدام کنید.
واردات قطعی کالا به صورت بدون انتقال ارز چگونه امکان پذیر است؟
واردات قطعی کالا بدون انتقال ارز، روشی نوین در تجارت بینالملل است که به شما امکان میدهد بدون نیاز به پرداخت مستقیم وجه کالا، اقدام به واردات آن بکنید. این روش مزایای متعددی برای واردکنندگان ایرانی دارد، به خصوص در شرایطی که با محدودیتهای ارزی مواجه هستند.
برای انجام این کار، واردکننده ایرانی با یک شرکت واسطه در خارج از کشور (معمولاً در امارات متحده عربی یا ترکیه) قرارداد میبندد. شرکت واسطه، وجه کالا را به طور نقدی به تامینکننده خارجی پرداخت میکند و در ازای آن، کالا را به گمرک ایران ارسال میکند. واردکننده ایرانی پس از ترخیص کالا از گمرک، معادل ارزش ریالی آن را به شرکت واسطه پرداخت میکند.
اما واردات قطعی بدون انتقال ارز چه روشهایی دارد؟
روش تهاتر: در این روش، واردکننده ایرانی کالای ایرانی خود را به شرکت واسطه صادر میکند و در ازای آن، شرکت واسطه وجه کالای مورد نظر واردکننده را به تامینکننده خارجی پرداخت میکند.
روش فاینانس: در این روش، شرکت واسطه به واردکننده ایرانی وام میدهد تا وجه کالای مورد نظر را به تامینکننده خارجی پرداخت کند. تاجر ایرانی موظف است در زمان مشخصی اصل و فرع وام را به شرکت واسطه بازپرداخت کند.
روش صادرات در مقابل واردات: در این روش، بازرگان ایرانی ابتدا کالای خود را به کشور دیگری صادر میکند و سپس با درآمد حاصل از صادرات، کالای مورد نظر خود را وارد میکند.
برای مشاوره و ثبت سفارش می توانید با شماره 09174881665 در تماس باشید .